Risikotillegg.

Hun kom inn på fødeavdelingen. 21 år og førstegangsfødende. Hun hadde kjent rier, og skjønte at nå var tiden inne. Jeg sjekket boken hennes, som vanlig. HIV positiv. Jeg så det gikk et grøss i øynene på jordmoren som var på vakt. Hvor lang tid ville fødselen vare? Hvem ville bli den utvalgte jordmoren?

20161109_071132

To dager senere fødte hun som nummer fire den natten. Et fint jentebarn, som vil gå på medisiner i en stund fremover, så vil tiden vise om hun er smittet. Å utsette seg for en slik infeksjon er en risiko du ikke har noe du skulle sagt på her. Man tar selvfølgelig sine forhåndsregler, både under og etter. Bruker ekstra lange hansker, og eget utstyr. Men man vet aldri. Og blir du som jordmor smittet, så blir du smittet. Du får hverken risikotillegg i forkant, eller erstatning i etterkant. Det er ‘en del av jobben’.

Man har ikke muligheten til å si nei. Man ikke muligheten til å si at ‘dette er en risiko jeg ikke vil utsette meg for.’ Man må bare godta det. Og det gir meg så mye respekt for jordmødrene her. Hvordan de tar slike situasjoner på strak arm. Gjør jobben sin, selv om frykten sitter oppe i halsen og de ikke får ekstra betalt for det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s