Finn ditt ghanesiske navn.

Jeg har fått mange navn her nede. Mange Ghanesere gir barna navn etter dagen barnet er født. Som for eksempel at Kofi Annan er født på en fredag, fordi fredagsfødte gutter blir kalt Kofi. Det er ofte 4 Kofi’er og 5 Junior’er i hver storfamilie, noe som kan være forvirrende i blant. Da blir det Kofi Junior, little Junior, big Junior, little Kofi – og navn i gata der. Vi klarer som regel å få kontakt med den personen vi vil (til slutt).

Mange barn roper  ‘Obruni’ (hvit person) etter meg. Gir jeg dem mitt ghanesiske navn, blir de gjerne i ekstase. Det går også i Madam, white lady, Auntie, Ma eller Mamma. Ofte så vet ikke frivillige hvilken dag de er født på, og det skaper stor forvirring hos de her nede. Det er litt sånn ‘vet du ikke dagen du er født på, navnet ditt – så vet du ikke hvem du selv er’.

Nedenfor finner du en liste jeg har kopiert fra Wikipedia, med alle dagers navn:

20161022_195356

Jeg selv er født på en onsdag, og har derfor navnet Akua.

Mitt fulle navn her nede er Akua Kwartemaa Mansah. Jeg elsker det navnet, og det bringer stor glede hver gang jeg introduserer meg som dette. Det er et navn som har blitt en del av meg, og jeg lystrer nesten dette navnet bedre enn Carina. Akua er for dagen jeg er født. Kwartemaa er fordi min far heter Kwarteng, og man alltid tar sin fars navn. Kwartemaa er den kvinnelige formen for Kwarteng. Og til sist, Mansah, det har jeg fått fordi Mansah betyr ‘third born’, og det er der jeg kommer inn i rekken til min ghanesiske familie.

Hva er ditt ghanesiske navn?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s