Barn og glassdører.

HVIS DU ER VELDIG SENSITIV, SÅ VIL JEG KANSKJE ANBEFALE DEG Å HOPPE OVER DETTE INNLEGGET. Barn og glassdører. De hører ikke sammen. Det er lett å tenke; «Ingenting vil gå galt» eller «Det kommer ikke til å skje oss». Men det kan det. Det skjedde i dag.

På søndag ble jeg ringt ned til Kumasi, for å jobbe på biblioteket der sammen med ei annen frivillig. Og jeg liker det. Det er jobbing som virkelig gjør en forskjell for barna.


En halvtime før vi skulle stenge i dag, hørte vi et stort brak. Altså, masse knust glass. Jeg, som satt med ryggen til utgangen, snudde meg og fikk øye på en 10 år gammel gutt midt i blant glasskårene. Tydeligvis hadde han ikke sett den blåe glassdøra, snublet i egne føtter, og deiset inni med knærne først. Han reiste seg, og la ikke selv merke til alt blodet. Vi tre voksne så det.

Jeg så det var dypt, så jeg leide han vekk fra glasset og ba han om å sette seg. Knærne fikk det absolutt verst. Da jeg gløttet bort på Lisa, så jeg at hun hadde smålig panikk, men jeg forsøkte å formidle til henne at vi var nødt til å legge press på kuttene. Få stoppet blødningen. Jeg var på vei til å vrenge av meg t-skjorta mi for å bruke den, men fant to gjenglemte gensre.

På 30 sekunder hadde gutten mistet rundt en halv liter blod. Trykket jeg la på hjalp heldigvis. Lisa gikk rundt som en hodeløs høne, kom med dopapir for å bruke som press, og den andre frivillige hadde også fått panikk, men hadde i det minste kontroll på barna (ganske komisk nå i ettertid). Ungene syntes det hele bare var kjempespennende.

«Hold hodet kaldt, og hjertet varmt» sier de i Putti. Jeg tror jeg nå reagerer bra i krisesituasjoner. Likesom jeg gjorde da familien min var her på besøk, og vi ble ranet midt på natten, på soverommet (men det er en annen historie). Mens jeg enda holdt press på kuttene, fikk jeg ett av barna til å springe hjem for å informere moren til gutten så hun kunne være med, og taxien kom etter 15 minutter. Fikk den ene voksne til å komme med aviser slik at taxien ikke skulle bli full av blod, og de to ble igjen for å rydde opp (en av de ble visst liggende oppå et bort, fortsatt i panikk, fikk jeg fortalt).

Det som er skummelt med Ghana, er når ulykker som dette skjer, så er man helt alene. Det er ikke noe ambulanse å å ringe til. Taxiene har ikke noe telefonnummer. Man må bare deale med det, på egen hånd. 

På vei til sykehuset var det som om at sjokket ga seg, og gutten kjente smertene. Øynene fyltes med tårer, før det var som om han tenkte; ‘Okei, dette er smerten jeg må deale med, ikke mer, ikke mindre. Det skal jeg klare.’

Noe er forferdelig galt med et land når mammaer er mer bekymret over kostnadene, enn velferden til sitt barn. Bare så det er sagt. Det gjør meg fortvilt.

Det var en tøff og modig gutt. Det var fire kutt som måtte sys. Ett over kneet, på utsiden, som sprikte 3-4 cm og var 5 cm langt, og så dypt at jeg kunne se .. noe. Ett rett over det venstre kne, hvor huden bare hang som en flerre, samt to mindre kutt på leggene. 11 sting etter (på sår som lett hadde fått 30 sting hjemme i Norge), satt han oppreist å så på meg gjennom vinduet. Jeg ga han en tommel opp, for å høre om det gikk bra, og han ga meg tommel opp og et smil tilbake.

Kostnaden ble på litt over 300 NOK, hvilket var en regning jeg tok lett. Slik at mor ikke trenger å være bekymret for hvordan hun skal mate barna sine de neste to månedene. Nå har jeg nettopp sittet å spist middag alene, da de to andre ikke har noe matlyst.

Så, pass på barn sammen med glassdører. Det er vel det jeg vil fram til. Hendelsen i dag kunne gått så forferdelig mye verre. Man vet aldri. Man tror det ikke vil skje. Man tenker ikke over at det er en mulighet en gang. Men plutselig så skjer det. 

20160810_201836

«Jeg vet ikke hvordan jeg skal få takket deg.» sa moren. «Sørg for at han holder seg på skolen.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s