Carina lærer nye ting. #1

Å bære et barn på ryggen.

Det har alltid fascinert meg hvordan afrikanske kvinner bærer barna sine på ryggen. Og selv om det er en stund siden jeg lærte det nå, så vil jeg vise det til dere. Det eeer så smart. Du har begge hendene frie til å gjøre andre ting. Du kan bære fra barnet er 2 måneder, til det er 6-7 år, avhengig av hvor sterk du er. Hvorfor gjør vi ikke dette istedet for å bære de på hofta, og få skjeve hofter og vond rygg? Fordi dere hvite er redde for å få hengepupper, sa Jane da vi snakket om dette. Om det er noe sannhet i det, vet jeg ikke, det handler vel bare om å gjøre det riktig. Dra det langt nok opp. Ikke la et 20 kg tungt barn ‘henge’ på brysta dine.

Så her kommer en steg-for-steg guide til hvordan du kan bære et barn på ryggen din, african style. Jeg kommer definitivt til å fortsette med dette når jeg får egne barn!

20160805_180808

Steg 1. En veldig lett måte å få barnet på ryggen på, er å starte med å sette de på hofta. Mens du holder i barnets hand, fører du den andre over barnet. Den handa legger du under rumpa til barnet, og du kan nå vri det helt over på ryggen din. Jeg har sett det bli gjort, og også gjort det selv, med to måneder gamle babyer.

20160805_180658

Steg 2. Ved å holde fast barnets hånd under din arm, forsikrer du deg om at det ikke Pass på at barnet er høyt nok opp her. Ta tøystykket du hadde rundt hoftene dine, og ta tak i på begge sidene.

20160805_180632

Steg 3. Dra tøystykket godt opp på barnets rygg mens du bøyer deg fram. Så smetter du det under barnets armer.

20160805_180614

Steg 4. Legg ene siden av tøystykket godt over brystet ditt (høyt nok for å unngå hengepupper), og legg den andre siden i kant over det igjen. Nå kan du reise deg opp. Vri stoffer utover, slik sitter det mye bedre. Ta ekstra stoff (til kanten) og snurr til en ball, som du vrir inn i stoffet over brystet ditt. Se bilde lengre ned om det er vanskelig å forstå, for det er i alle fall vanskelig å forklare.

20160805_180453

Steg 5. Legg tøystykket godt under rumpa til barnet, og dra det opp langs føttene. Dette sikrer at barnet sitter godt.

20160805_180533

Steg 6. Siste steg er å feste ‘setet’ til barnet. Dette gjør man ved å tvinne endestykkene to ganger rundt hverandre, for så å pakke de inn i stoffet. Større barn har føttene stikkende ut, mindre barn har hele foten på innsiden av stoffet.

20160805_180516

Slik ser det ut på framsiden når barnet er på plass. Øverst ser du hvordan jeg har samlet overflødig stoff til en ball, og vridd utover – og nederst ser du hvordan stoffet er tvinnet rundt, og pakket inn.

Screenshot_20160805-162651

Nå sitter ho her, og her kan hun sitte i mange timer. Mulig man må justere tøystykket litt etterhvert, og stramme inn, men det er alt. For det skal alltid sitte tett, være stramt.

20160805_180424

For små barn, eller barn som skal sove, drar man tøystykket helt opp til nakken på de. Spesielt viktig er dette for de aller minste, som enda trenger ekstra støtte til nakken sin.

I starten var jeg livredd for å ikke feste tøystykket godt nok, slik at barnet skulle (grøss og gru) falle ned. Men nå tenker jeg ikke over det i det hele tatt. Barnet sitter så godt, og det er ikke feilbelastende for den som bærer. Det kjennes ut som at du har på en godt tilpasset ryggsekk. Jeg gikk rundt en hel dag med en syk, 23 kilo tung gutt på ryggen, og jeg glemte helt at jeg hadde han der.

20160806_082937

Her starter de tidlig med å lære seg å bære på ryggen!

Her starter de tidlig med læring. Det er helt vanlig at 8-9 åringer går rundt med sine yngre søsken på ryggen.

20160805_181227

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s