Du burde ikke jobbe som frivillig på barnehjem.

Jeg vet ikke om dette innlegget er skrevet mest i sinne eller i redsel, men noe må jeg i alle fall si. Da jeg først leste denne teksten, om denne kampanjen, satt jeg nærmest i sjokk. Litt krenket faktisk, følte jeg meg.

Da jeg kom hit var jeg egentlig mest bekymret for min egen fremtid. Etter noen måneder utvidet den bekymringen seg, til Ghana. Nå er jeg bekymret for hele kontinentet Afrika. Hele verden. Å være her, se det, oppleve det, lese verdens holdninger til kontinentet – hvor kommer Afrika til å stå om 10 år? Det blir så nært. Så tett innpå. Jeg føler Ghanas nedgang på kroppen. Det er skummelt. Jeg er bekymret.

Det er «Barbie Savior» jeg snakker om. Deres inkompetente og uvitende kampanje #stoporphantrips , og den veldig alarmerende bloggposten: «Orphans may be cute, but attachment problems are not.» hvor de fraråder folk fra å jobbe som frivillig på barnehjem. Det er skummelt å se hvor mange som henger seg på. Uten å ha alle fakta på bordet. Som buser ut med bare halve realiteten. Jeg ser og vedkjenner hvor det innlegget kommer fra, men jeg er ekstremt uenig i hele blogginnlegget.

Det handler om hvite som kommer til land som f.eks. Ghana, på den hvite hesten sin. Bedre enn alle andre, som besøker barnehjem bare for å vise alle der hjemme hvor flink de er til å hjelpe. Jeg dro ikke til Afrika for å prøve å redde noen. Jeg kom ikke hit for å lære dem mine -Norges- metoder. Jeg reiste ikke til Ghana med en mentalitet som sa: ‘Min måte å gjøre ting på er rett, og dere burde alle rette dere etter det.’ Jeg kom for å tilby gratis arbeidskraft. Et par ekstra hender. Som flittig barnevakt i mine yngre dager, og som storesøster til mange, så kan jeg ett og annet om barn også. Så hvorfor skal man helst ikke jobbe på barnehjem?

20160622_170011(0)

Ja, det finnes dårlige barnehjem. Ja, det finnes mennesker som bruker barna for egen pengegevinst. Ja, jeg er enig i at det ikke er bra for barna når de blir for knyttet til frivillige.

Men hva er alternativet? Hvilke konsekvenser har det for barna dersom frivillige slutter å komme? Er det noen som tenker på det?

Det er så mange hull i det innlegget, og det gjør meg så sint. Hva med senvirkningene av dette innlegget? At folk boikotter barnehjemmene. At de virkelig tror at barna er better off om man sitter hjemme og ikke gjør noe som helst. DET ER IKKE SÅ SVART-HVITT. Man velger ikke mellom bra og dårlig. Barnehjem er dårlig uansett. Ja, det finnes korrupte barnehjem – men ikke alle er det. Det er her ‘Barbie Savior’ feiler, svikter de barna som virkelig trenger det. For mange barnehjem er avhengige av støtten de får for å ta inn frivillige, og det kommer til å skade barna om det tar slutt.

Nå var det innlegget mest rettet mot korttidsfrivillige, men jeg føler jeg etter 9 måneder på barnehjem kan uttale meg om saken. Jeg har sett effektene med frivillige til stede, og uten.

Jeg har sett frivillige knytte seg for sterkt til ett av barna – og klamret seg fast i det den siste uken av oppholdet sitt. Noe som kun er for egen del, og uten hensyn til barnet. Jeg har sett mennesker komme til barnehjemmet uten noe som helst erfaring med barn, og nei, jeg skjønner ikke hvorfor de egentlig er her. De fleste er vant til barn. De gir noe positivt til barna. Og alle gjør barnas hverdag bedre. Gjør den litt mer aktiv, og litt mer kjærlig.

Men jeg har også vært der uten frivillige. Sett konsekvensene ‘Barbie’ ikke har tatt med i beregningen. Sett 21 barn i alderen 0-4 år være i krybben sin i 23 timer av døgnet. Jeg har sett de sitte der med lekkende bleier hele deres våkne tid. Uten noe nærhet. Ikke fordi at de på barnehjemmet er slemme. Tvert imot. Fordi de ikke har kapasitet.

Hvordan gjør det ting bedre for barna? De som er så utmagret på denne morsomsorgen. Kjærligheten. Nærheten. Oppmerksomheten. Er det ikke bedre at de i det minste får det for en liten stund?

20160624_151617

Bare på de få månedene jeg har vært her har jeg sett -følt- nedgangen av frivillige som kommer. Hele konseptet ‘å dra til et trengende land og jobbe som frivillig’ har i det siste fått en veldig negativ vinkling. Og det bekymrer meg. Slik mektige land som USA nå holder på, påstår og overbeviser, det er så ødeleggende.

De eneste det går utover, er barna. Afrika må ta støyten for andre lands uvitenhet og inkompetanse. Det er skummelt. Jeg kan høre veggene skjelve, det er like før de brister.

Amerika er som en baby elefant, som famlende går rundt i verden uten å bry seg om hva den tråkker på og knuser. – Lisa.

Regner med alle husker kampanjen ‘BringBackOurGirls’. Syns ikke dere det er mer enn litt interessant hvordan USA kun fokuserte på en gruppe mennesker, noe som overbeviste verden -de overbeviste til og med Afrika- om at disse jentene var ‘mer verdt’ enn de andre? Ja, det var forferdelig tragisk det som skjedde, det er ikke det jeg sier. Men hva med alle de guttene som ble halshugd eller brent levende to måneder før? Eller de over 1000 menneskene den samme terrorgruppen drepte  i løpet av de fire månedene før de kidnappet jentene.

USA har så stor makt i verden. Og dette innlegget gjør meg fortvilt. Når jeg ser hvor mange som buser ut med ting de ikke har peiling på. Barbie Savior; har du sett konsekvensene dine ord kan gi? For jeg er her. Jeg står i det. Og jeg kan med hånda på hjertet si at det å boikotte barnehjemmene vil ta livet av flere barn enn det vil redde.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s