Bestemor, hvor er du?

Jeg våkner opp tidlig på morgenen. Ligger rolig en stund, før jeg snur meg om på magen og tar en titt rundt meg. Jeg lager lyd for å gi beskjed om at jeg er våken. Mamma døde for noen dager siden, noe jeg ikke forstår helt enda, og selv om jeg savner henne så har jeg heldigvis snille besteforeldre som nå tar vare på meg. Bestemor bader meg og gir meg frokost.

Noe er annerledes med henne, øynene hennes er ikke de samme som la meg i går. Jeg strekker ut handa mi for å røre henne, være nær henne, men hun trekker den unna. Jeg forstår det ikke, men jeg er jo bare åtte måneder gammel, og skal ikke forstå alt. Uten å si noe så kler hun på meg, og vi går ut døra. Etter en gåtur går vi inn på et kontor, hvor det sitter to damer. Det er litt skummelt, men siden bestemor er her føler jeg meg trygg. De snakker sammen, bestemor gråter og holder meg tett inntil seg. Så slipper hun taket, gir meg til de ukjente damene, og går uten å se seg tilbake.

Jeg er redd. Hva er det som skjer? Damene kjører meg til en stor bygning, og ei ny dame tar meg med inn. Det er så mange barn, så mange ukjente mennesker, at jeg føler at jeg mister kontrollen. Bestemor, hvor er du? Hjertet dunker i den lille kroppen min. Det er så forvirrende. Alle barna vil se på meg, jeg vil bare at de skal forsvinne. Jeg er så redd. Alt er så nytt. Ei dame løfter meg og holder meg tett inntil seg, noe som roer meg litt. Jeg gråter. 

Utslitt av alle tårene sovner jeg i ei seng. Hvor er bestemor? Hvem er alle disse barna? Og hvor er jeg?  


Det er vanskelig å forestille seg hvor skremmende det er for et barn å komme ny til barnehjemmet. Når man våkner i sin trygge seng i hjemmet sitt, og man legger seg på en ukjent plass med mange barn og voksne man ikke kjenner. Det må være overveldende. Det er tøft. Og vanskelig. Spesielt når barnet har bodd en stund hos familien, og er vant til de. En nyfødt har ikke de samme tilvenningsproblemene i like stor grad.

Mens jeg har vært borte de siste to ukene, har det kommet to nyfødte til hjemmet. Ei jente som nå er to uker, og en gutt på 10 dager. 

Lille Boatemaa til venstre ble plutselig ikke så liten lengre.

Lille Boatemaa til høyre ble plutselig ikke så liten lengre.

20160620_091711

Og i går kom det en gutt på omtrent 8 måneder. Han ble levert av to sosial arbeidere. Nå er det ikke hans historie over, men det er ofte slik det er med de ‘eldre’ barna som kommer. At mor har dødd, og familie (gjerne besteforeldre) har forsøk å ta vare på barnet. Kanskje er de gamle. Kanskje er de fattige. Kanskje er de syke. Det er mange grunner til at de må gi ifra seg barnet. Han hadde en tøff dag i går, men var litt bedre i dag. Og jeg tror han med tiden vil finne seg til rette, og falle til ro.

20160621_100940

Se så nydelig smil han har!

Det er godt med storesøsken som kan trøste litt, når alt er nytt og skremmende.

Det er godt med storesøsken som kan trøste litt, når alt er nytt og skremmende.

Det er lett å si ‘så søte de er’, og det gjorde jeg selv i starten også. Men nå syns jeg bare det er trist. Fryktelig trist. For tre nye barn – betyr også tre døde mødre. Det blir ikke noe lettere med hvert barn, det blir bare verre. Det stikker ekstra i brystet hver gang en liten uskyldig en blir bringt inn. For hvert barn som kommer, vokser håpløsheten. Man kjenner fortvilelsen til barna.

I tiden jeg har vært her, har det til nå kommet 10 nye til barnehjemmet. Det er mange mødreløse barn, det. Man kjenner det kanskje ekstra godt på kroppen når man har vært her så lenge som jeg har.


Selv om det er ganske tøft mentalt til tider, så var det veldig godt å komme tilbake til barnehjemmet! Jeg har savnet disse små. Aner ikke hvordan jeg skal klare å reise ifra disse nydelige, å dra tilbake til Norge. ♡

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s