Det starter med en bok.

I denne uken har vi holdt biblioteket åpent! Det har vært litt av en reise frem til nå. Barna er kjempepositive til opplegget, og flere har kommet tre dager på rad. Dette er et prosjekt gjør en forskjell. Man både ser og merker det. Noen barn blar bare i bøkene, helt overveldet over å se sin første bildebok. Andre leser fem bøker på en dag. Masse farger og bilder, som er stimulerende for de.

20160615_181222

20160615_181605

20160615_181659

20160615_181400

Og man merker forskjellen. Godt. I går var det ei jente på 11-12år som var der på formiddagen. Da hun kom så kunne hun lese 3bokstavs-ord, samt noen få av de ordene med 4 bokstaver. Etter et par timer med passende bøker, og ved hjelp av godt illusterende bilder, leste hun ord på 6 bokstaver! Det sier litt om hvor lite eksponering som skal til, og hvor lite trening de faktisk har hatt. Når man setter det i perspektiv med f.eks Norge, så leser barn på lik alder tykke Harry Potter-bøker allerde, men likevel helt fantastisk å se. Og godt at biblioteket kan ha en så stor forskjell.

20160615_181803

Lisa og jeg snakket om det. Hun har søkt om støtte av forskjellige instanser, for å få inn en bibliotekar slik at man kontinuerlig kan holde biblioteket åpent. Det er snakk om en årlig lønn på 4000 dollar. La oss sammenligne det med et sykehus: En søknad derifra kan gjerne inneholde mange skrivefeil og være svakt faglig, for alle skjønner at Afrika ikke har den beste engelsk-utdanningen. En søknad om noe som omhandler noe utdanningsmessig derimot, må være godt skrevet faglig og akademisk, og vise både til statestikk og forskning. Et sykehus som søker om støtte vil få medhold med en gang, for det er livsviktig. Det kan redde et liv. Her og nå. Å bruke penger på utdanning er derfor ikke så viktig (evt. ‘nødvendig’), og mest sannsynlig så har ingen av mailene Lisa har sendt engang blitt åpnet.

For noen år siden var det et massivt kolera utbrudd i hovedstaden her. Mange liv har kunnet blitt reddet dersom bare utdanningen hadde vært bedre. Om mennesker hadde fått kunnskap og kompetanse om hygiene. Nå er ikke Ghana det verste landet i Afrika (og bare det er bekymringsverdig), men drar man til land som Nigeria og Sierra Leone hvor skolesystemet er enda dårligere, er det tydelig. Hvor mange liv tror dere ikke kunne vært reddet, hvor mye mindre ville Ebola-krisen rammet dem – dersom utdanningen hadde vært bedre? Det må starte med skolen. Men det er det visst ingen som ser logikken i her nede.

20160615_181539

20160615_181429

20160615_181742

Ta skolebarna her som et eksempel. De er opplært til å si ‘Yes, Madam.’ ‘Yes, sir.’ uavhengig om de faktisk forstår eller ikke. Gir du en klasse en beskjed, så er det kanskje 20% som forstår. 50% hører ikke etter, og 30% går beskjeden over hodet til. Spør du om de har forstått? ‘Yes, Madam.’ Spør du om noen kan gjenta beskjeden, svarer en av de 20% som faktisk forsto, og du tror at alle har forstått.

20160615_181325

«What is the color of this broken plate?» «Yes, Madam.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s