Bibliotek for barn.

Jeg har stasjonert meg i Kumasi for et par uker. Organisasjonen jeg jobber for har et Educational Center her, som de ikke har fått satt ordentlig i gang enda. Planen er et bibliotek og et datarom. Både bøker og PCer er på plass, men fortsatt trenger noen å få lønn for å passe på mens barna er der. (Det finnes ingen ‘Soccer moms’ som stiller opp frivillig her, liksom).

Plasseringen på lokalet er forøvrig helt perfekt. Det ligger i sentrum av 7 barne- og ungdomsskoler. I dag startet Lisa og jeg med å kategorisere bøkene. 20160607_102009

Det finnes ungdomsskole-elever her som er på nivå med 2. klassinger i Norge når det kommer til lesing. Ofte så leser de med perfekt uttale, men de klarer ikke å få de ordene til å gi noe mening. De kan å lese, men de klarer ikke å forstå hva de leser. Her hjelper smarttelefonene og teksting (for de som har råd til det).

Men det er jo kulturen. Mange voksne kan heller ikke å lese, og de fleste familier har aldri eid en bok. De ser ikke nytten og gleden av å lese. Barna har ofte aldri sett en bok før de begynner på skolen.

20160607_140725

La oss snakke litt om skolesystemet her. Vent, hvilket system? Det er ikke-eksisterende. Det er bare kaos. Jeg ser det bare tydeligere og tydeligere.

Svarer du feil på et spørsmål på skolen, ber læreren alle elevene om å le av deg. Derfor innrømmer ingen det dersom de ikke forstår noe. (Selv ikke de voksne, det har jeg sett flere eksempler på.) De bare .. tier. Derfor er det så mye kaos. Derfor kommer Ghana ingen vei.

Ghana, og hele Afrika, vil så gjerne komme like langt som ‘resten’ av verden. De ønsker så gjerne å være like velutviklet og fremgangsrik som f.eks USA. Men så lenge de ikke gjør noe med det feilende utdanningssystemet, så kommer de ikke lengre.

20160607_140550

Og bøker er en god start. Det er ingen magisk tryllestav, men ett skritt i riktig retning. Det er vist at dersom du gjevnlig blir lest for som liten, så har det store, gode konsekvenser for deg i de senere årene. For utvikling. For større forståelse av omgivelsene dine. Det vekker følelsesregisteret ditt.

Å lese har så mange gode fordeler. Å gjøre det attraktivt og interessant for barna å lese en bok, da tror jeg man kommer langt. Få det inn i kulturen. Vi i Norge er så vant til det, så det er kanskje vanskelig å forestille seg det. Men en bok, å kunne lese, har så mye å si.

Ghana må forstå det selv, de må redde seg selv, men jeg håper dette biblioteket kan bli et positivt sted for barna.

I morgen skal vi merke alle bøkene med riktig bilde-kategori.

I morgen skal vi merke alle bøkene med riktig bilde-kategori.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s