Sonografi.

De to siste ukene har jeg tilbringt tiden min på det private sykehuset i denne stolen;

20160525_073600

Sonografi er faktisk en veldig kjekk jobb, og jeg liker det veldig godt. «Det vil ta deg omtrent 3 uker å lære deg det» sa sonografen. Fikk prøve første gang på 17. mai, på en mamma i niende måned. «Er du sikker på at du ikke har gjort dette før?» lød det fra sonografen. Nybegynnerflaks sikkert tenkte jeg, men jeg har faktisk hatt ganske god kontroll hele tiden.

Er kvinnen i første eller halvveis ut i andre trimester, finner vi forstersekken og måler embryoet/fosteret for å finne forventet termindato, samt hvor mange uker hun er på vei.

12+4

12+4

15+0. Er det ikke nydelig?

15+0. Er det ikke nydelig? Ser ut som at barnet sutter på tommelen sin.

Etter den tid (4,5-5 måneder på vei) så måles litt mer. Litt avhengig når man begynner å måle mer eksakte mål, men man ser det godt på ultralyden. Da måles bredden på hodet, lårbeinet, omkrets av bukhulen, hjerteslag, kjønn, hvor hodet ligger, hvordan plassering morkaken har og om barnet har nok fostervann. Det er også mulig å se navlestreng, blære og nyrer.

20160525_110649

Klarer du å se hvilket kjønn dette er?

Man fastslår kjønnet enten ved å se kjønnslepper eller skrotum. Bildet over er en gutt, om du lurte. Om du ser litt lenger opp enn midten, på venstre side, ser du skrotumet der. Du kan faktisk se de to steinene også.

Vi gjør gynekologiske undersøkelser også. Pelvic scan. Måler livmor og eggstokker, ser etter cyster og lignende. I dag hadde vi f. eks inn ei som hadde en ufullstendig abort.

Jeg har lært så mye disse ukene. Og jeg får så mye tillit og ansvar. De ser at jeg er lærevillig og tar ting raskt, og nå tar jeg de fleste ultralydene alene. Vet hvordan jeg skal lure frem lårbeinet, og hvordan jeg skal vri på proben for å få de beste bildene. Jeg kommer nok aldri til å utdanne meg som sonograf som yrke, men det er kjekt å kunne.

Og, altså. Det å se et lite barn på skjerm samtidig som du kjenner at det sparker deg i hånda – det er en helt fantastisk følelse! ♡

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s