Nei, Sophie Elise. Vi trenger ikke å boikotte de lilla påskeeggene.

Først vil jeg starte med å si: GOD PÅSKE! 🐣 Her har vi kyllinger som går fritt i gatene, jeg har malt egg (barna syns jeg var kjemperar som brukte egget til noe annet enn mat) – og sist men ikke minst; jeg så tre nydelige gutter bli født i går.

Men tilbake til overskriften. Påskeeggene fra Freia i lilla kartong. Nå som det er påske, vil jeg gjerne lenke til et innlegg Sophie Elise skrev på bloggen sin i fjor. Innlegget finner du >HER<.

De fleste har vel enten lest eller hørt om innlegget fra før av, og vet at Freias salg krympet kraftig året som var på grunn av dette innlegget. For dere som ikke har lest det: Hun anbefalte sine lesere om å ikke kjøpe disse eggene, da det ødela regnskogen, og la ut bilder som dette:

2016-03-23 20.47.07

Hvor mange ganger skal media drive med skremselspropaganda, før vi tar hintet? Hvor mange bloggere skal tro på det media sier, og spre sin paranoia (og ofte uvitenhet) til alle sine lesere? Er ikke alt farlig for tiden, forresten? Kan du ikke få kreft av alt mulig?

Og du, Sophie Elise, hvor mye mer tror du ikke at Norge skadet Moder Natur ved å ikke spise påskeeggene i fjor? Når vi lot så mange egg gå til spille? Ikke glem hvor mange som ser opp til deg, og hører på hva du sier. Leserne dine er orfte unge, usikre jenter som ikke klarer å tenke rasjonelt (nok) selv, og tror blindt på at du skriver. Skal du komme med slike advarsler, så gjør i det minste nok research først.

Oppfordre dem heller til å gjøre grønne og sunne valg i nærområdet istedet. Ta vare på Norge. Ikke kast søppel på gaten. Gå/sykle istedet for bil/buss. Det finnes mange frivillige sentraler over hele landet. Meld deg inn i Landsforeningen mot Seksuelle Overgrep. Foreningen for Muskelsyke. Meld dere inn i Home-Start Familiekontakten. Bli barnevakt. Lag innsamling til noe. Slik at rusavhengige kan få et varmt måltid. Gjør noe for nærområdet ditt. Ikke oppfordre til noe som i det store bildet ikke utgjør noe som helst.

For Norges forbruk av palmeolje utgjør ikke en brøkdel av det som benyttes rundt om i verden. At du koser deg med disse nydelige eggene, gjør ikke deg til en synder av å ha ødelagt regnskogen. Husk det.

Jeg begynte å tenke på det, en dag jeg satt ute og så på mens dagens middag var i gang. Da jeg la merke til hvor mye olje som ble brukt, og at det i tillegg var palmeolje som ble benyttet.

2016-03-23 20.45.53

2016-03-23 20.45.27

Jeg vil anta at en ghanesisk familie bruker rundt 2 liter palmeolje hver eneste dag. Og de lager den selv. De tar disse ‘fruktene’ og knuser de. Tar vare på saften inne i frukten. Så kokes dette, før det siles. Jeg har ikke heelt satt meg inn i hvordan palmeoljen lages her, men jeg har sett det noen ganger.

2016-03-23 20.49.53

Men. Nei, palme olje er ikke sunt for deg. På lik linje med alt annet mettet fett. Og jeg er på ingen måte for måten de har eksportert palmeoljen fra Afrika (der den opprinnelig kommer fra) til land som f.eks Colombia, for å misbruke dens ressurser. Rive ned skoger for å plante flere palmer. Og det ryktet om at oljen øker risikoen for hjerte- og karr-sykdommer? Det kan skje alle, og jeg har møtt langt fler her nede som har tippet 100, enn i Norge.

Selve palmeoljen ødelegger ikke regnskogene. Det er det vi mennesker som står for. Oss mennesker som alltid higer etter mer. Koste hva det koste vil. Selv om det koster Moder Natur livet.

Men ærlig talt, skal vi boikotte påskeeggene og kvikklunsjen bare fordi at det inneholder litte granne palmeolje? Norge, slapp av. Vi er ikke verstingene, og vår boikott vil ikke utgjøre noe som helst.

Screenshot_2016-03-24-08-21-08-1

Kos deg med påskeegg i lilla kartong sammen med vennene dine. Dra på skitur og nyt den kvikklunsjen. Og spis et lilla egg for meg også!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s