Fra begravelse til magisk eventyr på en og samme dag.

 

La oss snakke om den lørdagen jeg har hatt. Snakk om kulturell opplevelse!

Vi sto opp klokken fem, fordi vi skulle dra på Yaw’s begravelse. Yaw var en av de som grunnla Light for Children, og han døde dessverre av leversvikt for en måned siden. Han ankom på en båre, og ble lagt i kisten der. Har man vært død i en hel måned, så ser man ikke ut som seg selv. (Jeg hadde ikke kommet enda, men fikk det fortalt.) Selve seremonien er ganske lik den i Norge, men det var så vakkert da de var han ut.

Først gikk fire jenter helt kledd i hvitt, marsjerte på rekke med hver sin blomster-dekorasjon i armene. Deretter kom de som bar kisten hans på skuldrene sine. Helt hvitkledd de også, helt ned i hvite hansker. Måten de bare han på var .. som når et politi dør på film i Amerika. Så mektig. Majestetisk. Sterkt. Deretter kom Maria (kona) og barna, så et skolemusikkorps som spilte en sang som gjorde det hele (om mulig) mer verdig.

De la kisten inn i en ambulanse, som satte på sirenene, den skulle kjøre Yaw til hans siste hvilested (Mampong) – etter et besøk til familiehjemmet hans. De bar kisten inn, og åpnet den der. I det ambulansen kjørte avgårde fra kirka, vinket alle et siste farvel til han. Det var så rørende at jeg nesten begynte å gråte selv.

FB_IMG_1458589841473

Hvil i fred, Yaw. Du har gjort en enorm innsats og forandret utallige barns liv her i Ghana. Det vil du bli velsignet for.

Mike, Sebastian og Lisa.

Mike, Sebastian og Lisa.

Barna fester tråder på føttene til disse biene, så flyr de rundt som drager.

Barna fester tråder på føttene til disse biene, så flyr de rundt som drager.

Så. Det magiske eventyret. Jeg har møtt Sebastian Lindström! Han er en svenske som var med å startet Light for Children (med Yaw og Mike) for 10 år siden. For en karismatisk fyr. Han er en av de mest inspirerende, godhjertede mennesker jeg har møtt. Han har en helt egen evne til å connecte med mennesker han nettopp har møtt. Full av energi og nestekjærlighet – og jeg er nesten litt forelsket i personligheten hans. Filmdirektør (dokumentarer), og besøker rundt 15 forskjellige land hvert år.

Sebastian og jeg fant ut at vi ville oppleve Kumasi. Ikke hviting-opplevelse, men virkelige Kumasi. Vi dro til en mann som heter Akwasi, som lager de beste vårrullene jeg har smakt. Vi fikk være med han i boden hans, han gav oss tillit til å ikke ødelegge hans levebrød. Om det var verdt det, det vet jeg ikke. Han lærte oss alt vi trenger å vite. En times tid var vi der, snakket med folk og lagde utallige vårruller. Det er noe helt spesielt med å få ta del i noens liv på den måten. Hvor ofte får man muligheten til å oppleve kulturen på et slikt nivå, liksom?

20160319_215400

20160319_214816

20160319_215730

20160319_214023

Så dro vi til en urban pub. Gjemt i bakgatene, og nesten uten kunder. Dype samtaler og et virkelig hjerte-til-hjerte øyeblikk. Vi tok en øl på bakken fremfor et bål (vel, søppel de brente. De så på oss som om vi var gale). Vi fant veien til Lisas hus i 2-tiden, og hadde en god prat alle tre. Jeg bestemte meg forøvrig for å sove over hos Lisa, siden dødsfall i så nær omkrets og de kulturelle forskjellene her- hun hadde behov for noen som kunne forstå hennes reaksjoner.

Sebastian. Jeg næret meg av hans energi, inspirasjon og engasjement den kvelden – og ja .. jeg skal ikke si noe mer om det for nå. Camel milk. Jeg fant en nøkkel på gaten to minutter etter at vi sa ‘på gjensyn’, som hadde bokstaven ‘K’ (for kamel) på seg. Kamel er Sebastians spirit animal. Vi var begge enige om at det var ‘the chosen one’, og at jeg burde bruke den som smykke. Han har åpnet opp et nytt kapittel i livet mitt, dratt meg inn i et nytt nivå. En ny sfære. Jeg er så glad for at jeg møtte han. Sjekk ut What Took You So Long / @WTYSL på Instagram, hvor han er filmmaker/CEO.

20160320_004931

Det var like mye et spirituelt eventyr, som det var kulturelt. Good times.

Peace & Love.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s