Du orket knapt åpne øynene dine da jeg sa navnet ditt.

Jeg så deg der, liggende på magen. Til vanlig springer du rundt kjempeaktiv, men nå er du uvanlig stille. Du lå der slapp på gulvet, og orket knapt åpne øynene da jeg sa navnet ditt. Du gråt hver gang noen kom forbi og lagde for høye lyder rundt deg. Jeg strøk deg forsiktig over hodet, og måtte trekke til meg armen da jeg kjente hvor varm du var. Du enset ikke at jeg rørte ved deg engang. Hodet hang da jeg løftet deg opp, og du sov tungt på skuldra mi da jeg bar deg til Madammen. Hun selv så bekymret ut, da hun tok tempen på deg. 40.8°C viste termometeret i armhulen. Malaria. Det måtte være det. Legen kom og vi fikk det bekreftet, og du fikk startet behandlingen. Jeg syntes så synd på deg, og lot deg sove på magen min resten av den dagen.

Jeg har kjøpt inn nye myggnett. 

Det var ikke noe tvil om det, liksom. Det var en skremmende opplevelse. Barnas trygghet er viktig for meg. En trygg framtid. Og ved å hjelpe til med å forhindre at flere barn får malaria, ved å la de sove trygt med hull-frie myggnett, kan jeg også sove trygt.

Vi har fått gjort så mye på uteområdet, og jeg er så stolt over det vi til nå har fått til. Men det er enda litt som gjenstår. Og med fortsatt penger på bok, så er det jo endel som kan gjøres mens vi venter. Dette er en slik ting.

2016-03-18 12.27.02

Vi måtte til Kumasi for å kjøpe nettene, men da jeg leverte dem på barnehjemmet hang de dem opp samme dag! Glad for at de så den samme viktigheten av dem som det jeg gjorde. De kostet egentlig 19 cedi pr stk, men jeg fikk de for 15 siden at jeg kjøpte så mange. Det er per nå 45 barn på barnehjemmet, så jeg kjøpte 60 nett. Så totalen kom på 900 cedi, som er omtrent 2000 NOK. Liten pris å betale for tryggheten til så mange barn.

2016-03-18 12.29.12

De gamle nettene var fulle av hull. Store hull. Paulina hadde forsøkt sitt beste å knyte sammen hullene, men myggen finner de miste åpninger på jakt etter blod. De hadde også tre senger i hvert nett, noe jeg syntes var dumt. For kommer en mygg seg inn, så har de tre barn å nære seg på.

På det private sykehuset jeg jobber nå, så ser jeg mange tilfeller av malaria. Heldigvis er de færreste alvorlige tilfeller. De utvikler jo en form for resistens for malaria, når de har hatt det endel ganger. De blir fortsatt syke, men jo eldre de blir jo færre dør av sykdommen. 70 % av de som dør, er barn under fem år.

2016-03-18 12.27.51

Hver eneste dag dør 3 av 5 barn av malaria i Ghana. Får du malaria og ikke oppdager det/får behandling raskt nok, er det over 50% sjanse for at du ikke overlever. Tallene er skremmende høye. I Afrika (der 90% av malaria-tilfellene skjer), dør det 3000 barn hver eneste dag. Malaria påvirker også barnas hjernefunksjon når det kommer til skolearbeid og videre utdannelse.

2016-03-18 12.36.51

Og på dagtid, når mygg-nettene ikke er i bruk, ser de ut som skyer over sengene til barna!

2016-03-18 12.26.21

Jeg tenker.. Hvor stort er tidsrommet? I forhold til om du overlever, eller om du dør. Hvor raskt må du starte behandlingen? Når er det «for sent», og opp til Gud å bestemme om du overlever? Jeg er så evig takknemlig for at jeg reagerte raskt nok med barnet nevnt over. Hva om jeg hadde ventet et par timer til? Hadde hun vært i live nå da? Men så gikk det jo bra. Hun er igjen aktiv og ler når hun vet hun gjør noe galt, og når jeg irettesetter henne.

2016-03-18 12.24.32

2016-03-18 12.28.42

Nå kan barna sove trygt i sengene sine, uten at ansatte (og jeg) skal være så bekymret for at barna skal få malaria. 🌙

Reklamer

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s