Hvordan bli lykkelig.

Her kommer oppskriften til hvordan du kan bli lykkelig. Med disse 10 enkle grepene kan du være lykkelig resten av ditt liv!

Hvor mange artikler opp gjennom årene har vel ikke kommet med denne lærdommen. Revolusjonerende, vitenskapelige funn. Tips og triks for hvordan man kan bli et lykkelig menneske. Alle disse lovnadene. Ukebladene forteller deg trinn for trinn hvordan man skal bli lykkelig. Finne lykken. Alle disse triksene. Alle disse løgnene. På lik linje med ‘hvordan få flat mage på tre uker’. Jeg hater det. Hvordan kan folk være så blåøyde, og tro blindt på disse artiklene?

Lykken finnes kun i deg selv. Det tror jeg på. Du kan ikke finne den utenfor ditt eget hode. Du kan ikke kjøpe deg lykkelig, eller bero hele din lykke på andre mennesker. Du blir ikke lykkelig selv om du vinner i lotto. Lykke er noe som skjer inne i deg. Er du mørk og råtten på innsiden, hjelper det ikke hvor mange enhjørninger, regnbuer og rosa skyer det finnes rundt deg. Let inne i deg selv. Du finner i alle fall ikke lykken i et ukeblad eller i en selvhjelpsbok. Du finner den enten hos deg selv eller gjennom andre, men det skaper en følelse i DEG. Det rører noe i deg. Det er det lykke handler om. Tenker jeg. Lykken ligger gjemt i de små øyeblikkene man som oftest overser.

En ting jeg har bitt meg merke i her i Ghana; De klager ikke. Uansett hvor mye ‘rett’ de har til å klage. De er glade. Takknemlige for det lille de har. Og de ser lykkelige ut. Lykke lyser ut av øynene dems. Det er vanskelig å forklare – men har du sett barna leke seg sammen her, hadde du forstått hva jeg mener. Disse menneskene ser og tar til seg de øyeblikkene vi nordmenn så lett overser.

Å ha rennende vann i dusjen. Når elektrisiteten kommer tilbake. Å finne en ti-øring slik at du kan kjøpe en ballong. Å ha glede av den ballongen i flere timer. Når himmelen åpner seg, det bøtter ned for første gang på tre måneder- og barn i alle aldre danser i regnet. Når du endelig etter en hel uke klarer å bæsje. Når noen inviterer deg til å dele maten dems med dem.

Mens jeg blogget kom regnet, og hva passet vel da bedre enn å danse?

Mens jeg blogget kom regnet, og hva passet vel da bedre enn å danse?

20160313_172947

Alle disse små øyeblikkene som gir en lykkefølelse. Det er summen av disse som utgjør om du er en lykkelig person. Tror jeg. Om du klarer å gjenkjenne disse små tingene.

Det å være «lykkelig» ikke er en konstant sinnsstemning. Det går ikke an å være lykkelig, å være i den tilstanden hele tiden. Du skjønner det, du ukebladleser? Det der jaget etter lykken, er bare tull. Et umulig mål. Jag heller etter lykkelige øyeblikk. Det er noe som er realistisk å jobbe mot, og med. Bare se rundt deg. Jeg lover deg at du har mer ting å være glad og takknemlig over, enn det hjernen din klarer å tenke ut akkurat nå.

Et smil fra en ukjent. Når et lite barn vinker til deg. Når noen du ikke kjenner holder døren for deg. En uventet klem av en venn. Når du drar på klesbutikken, og akkurat den buksen du skulle kjøpe er på salg. Når bussen kommer akkurat i det regnet kommer. Når baren stenger, og du er den bartenderen velger som sistemann å ekspedere. Når to gamle mennesker kysser, og fortsatt er forelsket. Å få den siste koppen med kaffe på jobb, før kannen er tom.

Se for deg disse scenariene. Kjenner du ikke en liten lykkefølelse da? En slik følelse kan vare et nanosekund, det gjelder bare å gjenkjenne det og gripe tak i det. Lykke. Glede. Håp.

2016-03-13 15.34.46

Vi hvite er nødt til å ha noe å klage på. Tror nesten vi er programert til det. At vi vil bli miserable om vi ikke har noe å klage over. Uansett, så blir det aldri bra nok. Det virker i alle fall slik. Det virker ofte som at vi hverken vil -eller evner- å ta det ansvaret selv. Ta ansvar for vår egen lykke, altså. Vi er nødt til å legge skylden på noe annet. Eventuelt noen annen. Derfor er vi også nødt til å ha noe å klage over. Vi kan ikke innrømme for oss selv at vi har det bra nok. For vi kan alltid få det bedre. Vi kan alltid få mer. Vi jager etter noe som ikke finnes i realiteten. Et lykkelig liv.

Du har allerede et lykkelig liv. Jeg har et lykkelig liv. Vi må bare lære oss å fokusere på de rette tingene. Når de lykkelige øyeblikkene er mer fremtredende de ikke-så-lykkelige, da trenger du ikke å jage lengre. Da er du der alt.

Prøv det en dag. Legg merke til hvor mange øyeblikk som gir deg den lykkefølelsen. Det kan være små små ting. Som å treffe søppelbøtten når du sitter to meter ifra, eller å unngå å miste det egget i gulvet. Samtidig så legger du merke til hvor mange øyeblikk som gir deg en negativ følelse. Hvilken pose er tyngst ved enden av dagen? Jeg kan love deg at du er lykkeligere enn det du tror. Og jo oftere du legger merke til disse små tingene, jo oftere du trener på å gjenkjenne det; jo oftere vil du oppleve disse lykkelige stundene. Du vil føle deg rikere. Du vil føle deg lykkeligere.

Jeg har den siste uken snakket endel med en mann i 50-årene. Han har de siste 30 årene vært hjemløs. Jeg møter han hver dag når jeg skal til jobb, men aldri på samme sted. Alt han eier er det han står og går i. Han jobber på en gård slik at han penger til mat. Han sier han er lykkelig. Og jeg tror han. Han smiler hver gang han ser meg, og er alltid positiv. «Det er så mye å være glad og takknemlig for,» sa han til meg på fredag. «Gud har velsignet meg ved å gi meg alt det jeg trenger. Han har fylt hjertet mitt med så mye glede. Bare se rundt deg. Se inn i hjertet ditt. Alt du trenger finnes der.»

Jeg sier ikke at bare fordi denne mannen har det så mye ‘verre’, så må vi slutte å klage. Det ligger latent i oss å klage. Være selvsentrerte rassmennesker av og til. Og når sant skal sies, så har denne mannen det mye bedre med seg selv enn mesteparten av oss har. Jeg sier bare at du kan ta disse visdomsordene til etterretning, om du ønsker det. Tenke på han neste gang du ikke fikk den parkeringsplassen nærmest butikken, og ble nødt til å gå de ekstra ti metrene. Eller neste gang du bestilte en plain burger på McDonald’s, men likevel fikk med løk. Jeg vet i alle fall med meg selv at jeg aldri kommer til å glemme de ordene.

Forskjellene mellom Norge og Ghana er så store, samtidig som vi er veldig like. Jeg vokser. Finner lykken i de små ting. Lærer å ikke ta ting for gitt. Slutte å klage over det jeg ikke har, men heller glede meg over det jeg faktisk har. For jeg har så mye.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s