Testing for Hepatitt B-viruset.

Kjapp info:

«Hepatitt B-virus (HBV) er et DNA-virus i gruppen hepatittvirus som ved akuttinfeksjon fører til hepatitt. Omtrent 60 % av infeksjoner er asymptomatiske, men en liten andel er svært alvorlige og fører til utstrakt leverskade og leversvikt.» (Wikipedia)

Viruset smittes gjennom blod og seksuell omgang. Smittefaren dersom en har viruset er stor, og det er visst sagt at man kan smitte noen gjennom svette også. Hepatitt B er enten akutt eller kronisk.


I forrige uke ankom åtte medisin-studenter fra USA, for å jobbe med et HIV-program. Nå er Hepatitt B et større problem i Ghana enn HIV (8-10% av befolkningen, kontra HIV som er rundt 3%). Derfor ble det bestemt at vi heller skulle fokusere på Hepatitt B denne gang.

Vår jobb var å dra rundt til alle de små landsbyene rundt Kumasi og Nsuta – og teste befolkningen der. De fleste av disse små fellesskapene har hverken råd til å kjøpe inn testene, eller mulighet til å dra inn til storbyene for å teste seg. I tillegg til dette er det mye stigma rundt dette med å ha denne sykdommen – så mange velger faktisk å ikke teste seg i frykt for å teste positiv.

20160107_115708

2016-01-16 11.15.34

HBsAg er en enkel test. Et lite stikk i fingeren bare. En bloddråpe overføres til testen, hvor man drypper tre dråper buffer på. Etter omtrent 10 minutter har du resultatet klart.

2016-01-16 11.14.37

Den første dagen ville en av sjefene i organisasjonen at jeg skulle teste første person, som var ingen ringere enn ‘the chief of the village’. Slik at alle kunne stå rundt å se hvordan det skulle gjøres. Hvorfor han valgte akkurat meg, det aner jeg ikke. Vi fikk testen forklart teoretisk kvelden før, så vi alle visste hva vi skulle gjøre. Og bortsett fra å sjekke hverandres blodsukker på videregående (som er en langt mindre seriøst setting), har jeg aldri stukket noen i fingeren før. Men jeg er jo ikke typen til å si nei heller. Det gikk veldig bra. Jeg drepte han ikke.

2016-01-16 11.17.05

2016-01-16 11.17.39

I tillegg til å teste for Hepatitt B, sjekket vi også blodsukker og blodtrykk. Vi hadde noen høye tall på de to sistnevnte, men hos de fleste så det veldig bra ut.

2016-01-16 11.19.02

I og med at jeg snakker endel av lokalspråket nå, ville de sette meg til å konsultere i forhold til hva testen viste. Det å skulle fortelle noen at de er positive (når flesteparten ikke har råd til å dra på sykehuset) er et stort ansvar, og en oppgave jeg følte meg alt for underkvalifisert til å gjøre. De respekterte det, og vi fant ut at dersom de testet positivt – skulle vi «ringe dem med resultatet».

2016-01-16 11.16.36

De fleste som testet positivt var enten unge menn, eller kvinner i 40årene. Veldig positivt å se hvor mange unge som valgte å teste seg! Vi har testet mellom 100-200 mennesker hver dag, og jeg kan bekrefte at statistikken som tilsier at 8-10% mennesker i Ghana har Hepatitt B-viruset, dessverre er korrekt.

20160109_090112_001

Jeg har lært mye disse to ukene. Fått virkelig kjenne på det å gjøre en forskjell. At man gjør noe viktig. Noe betydningsfullt for disse små lokalsamfunnene. Dette var en veldig lett test, som man burde bruke mer tid på. Teste flere. Få kartlagt hvor stort problemet i realiteten er. Slik at man kan forsøke å bekjempe spredningen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s