Preventive Child Sexual Abuse.

Forrige mandag startet svenske Sofia, Mike og jeg program for å forebygge seksuelle overgrep hos barn, et prosjekt jeg skal jobbe med parallelt med barnehjemmet i tre uker. Her kommer litt informasjon, om teamet og presentasjonen:

Dette er et stort problem i Ghana, og har kommet veldig frem i media i det siste. Antall rapporterte tilfeller øker. Det ghanesiske politiet har en enhet kalt Domestic Violence and Victims Support Unit (DOVVSU), og i 2012 fikk de inn 1,111 saker som omhandlet seksuelle overgrep.

Det er også verdt å nevne at utbredelsen av seksuelle overgrep mot barn i Afrika, rapportert i 2009, er 34,4% – noe som er den høyeste globalt. UNFPA (United Nations Fund for Population Activities) rapporterte I 2006 at 40-47% av seksuelle overgrep på global basis, blir begått mot jenter under 15 år.

wpid-2015-11-18-07.56.10.jpg.jpg

Organisasjonen jeg jobber for, Light for Children, startet derfor et prosjekt kalt Preventive Child Sexual Assault Workshops, for å forsøke å gjøre noe med dette voksende problemet. Workshop’ene har blitt presentert i barne- og ungdomsskoler siden 2010. Siden den gang har over 20,000 barn blitt nådd i Ashanti-regionen, og organisasjonen vil nå utvide prosjektet til en større del av Ghana.
Presentasjonen er holdt engasjerende og interaktiv, noe som hjelper barna med dette seriøse temaet. Med hjelp av rollespill, sang og en gjennomtenkt samtale, gir workshopen barna kunnskap om:
– Hva seksuelle overgrep er, og hvordan å kjenne igjen varseltegnene.
– En hver persons rett til å være fri for seksuelle overgrep.
– Hva de bør gjøre hvis de er utsatt for en seksuell krenkelse.

20151110_101529

Som med resten av verden, blir tilfellene av overgrep ofte ikke rapportert i Ghana heller. Jeg leste en plass at 15 av 16 seksuelle krenkelser aldri blir rapportert, og dette er store, skremmende mørketall. Overgriper er ofte en kjenning av offeret og har ofte en autoritær posisjon, enten i barnets familie eller i lokalsamfunnet. Straffen for seksuelle overgrep på barn er veldig strenge her i Ghana, og fengselsstraffen varierer mellom 7 – 25 år. I tillegg så er stigmatisering knyttet til offeret alvorlig her, så mange tilfeller blir dessverre avgjort med en bestikkelse utenfor retten. Denne ‘erstatningen’ gjør ingenting for å hjelpe det utsatte barnet med de fysiske og psykiske skadene et overgrep forårsaker.

wpid-2015-11-18-08.00.21.jpg.jpg

Det er ofte en alt for høy barriere å anmelde, da det er så mye enklere (for alle andre enn offeret, that is) å bare hysje det ned og å skyve det under teppet. Psykolog-hjelp er lite utbredt, og jeg vet ikke engang om det finnes psykologer her. Jeg har i alle fall ikke sett eller hørt om noen. Så derfor er det ekstra viktig å nå ut til flest mulig med denne workshopen, synes jeg. Etter hver presentasjon oppfordrer vi alle elevene til å skrive ned nummeret til Light for Children. De tilbyr oppfølging i ettertid, i form av både råd og veiledning. Vi frivillige svarer på de spørsmålene vi kan, men gir også ut kontaktinformasjon til utdannet personale, slik at barna kan ringe senere dersom de har spørsmål rundt misbruk/overgrep, eller dersom de ønsker råd eller bistand i en eventuell anmeldelse. Det er jo ikke alt som er like greit å spørre om i plenum, og Light for Children får mange telefoner fra barn som har vært med på disse presentasjonene. Det sier litt om hvor viktig det er å skape åpenhet rundt det, og å gi barna en trygg plass de kan vende seg til.

Normalt har vi mellom 6 – 8 forskjellige klasser hver dag, fra Primary 5 til Junior High School (I Norge tilsvarer det 6. – 10. Klassinger). I Kumasi ta de også med Primary 4, da elevene i de store byene er flinkere i engelsk. Her i landsbyene fant vi ut etter den første dagen, at det var liten vits i å kjøre med det laveste trinnet. Jeg er i snakk med organisasjonen om muligheten for å kjøre workshopen med lokale frivillige på lokalspråket, for å nå ut til flest mulige. Overgrep mot barn skjer i alle aldre, og det er aldri for tidlig å begynne å snakke med barna om det.

2015-11-18 07.54.19


Dette er et prosjekt som jeg også engasjerer meg i hjemme i Norge, og jeg mener det er viktig å få dette temaet frem i lyset. Er du interessert i å vite mer, engasjere deg, kjenner du noen som er utsatt eller er du utsatt selv? Gå inn på Landsforeningen for Seksuelle Overgreps hjemmeside >HER<


 

Reklamer

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s