Mampong Babies Home.

wpid-20151019_075914.jpg

For 50 år siden brukte Søstrene av ‘Order of the Holy Paraclete’ (OHP) i Whitby, England å administrere Mampong Maternity Hospital for den ghanesiske regjeringen. Dødsraten var veldig høy for mødre og barn under og etter fødsel på den tiden, så noen av de lokale spurte en av Søstrene om hun kunne beholde et barn når moren døde; vel vitende om at dersom moren døde, døde vanligvis barnet også. Behovet for en organisert hjelpeinstans for mødreløse barn var stort.

De har en tradisjon i Ghana som de kaller ‘the extended family system’. Det systemet betyr at øvrige familie (storfamilien) deler det samme ansvaret som de i kjernefamilien. Disse utvidede familiene, gjerne besteforeldre eller onkler og tanter, var klare til å ta til seg barna som sine egne så raskt barnet kunne gå og spise av den lokale maten. Så Søstrene av OHP ble enige om å ta vare på babyene, fortrinnsvis til barnet var rundt 5 – 6 år.

Slik ble Mampong Babies Home et faktum, og det ble grunnøagt året 1967. Først holdt de til i en bungalow, og nå i dag i et spesialbygd barnehjem. OHP-Søstrene ble pensjonert i 1982, så nå er hjemmet administrert og finansiert av ‘the Anglican Diocese’ (det Anglikanske bispedømme) av Kumasi.

wpid-20151019_075925.jpg

Boligen har plass til 50 barn, men står i fare for å overfylles og det trengs å utvides. Noen av mødrene dør på grunn av sykdom og/eller feilernæring, og det er ikke uvanlig at de yngste barna som kommer er veldig fortidligfødte og underernært. Mange ganger blir barna fôret tilbake til helse, men familiene nekter å ta barna tilbake på grunn av økonomisk ansvar og stigmatisme. Det er ikke uvanlig at barna på barnehjemmet har fedre, men som ikke kan ta vare på de da de må jobbe.

For å gjøre ting litt enklere, kan man dele barna inn i 4 aldersgrupper:

  1. Babyer: 0 – 1 år
  2. Småbarn: 2 – 4 år
  3. Førskolebarn: 4 – 6 år
  4. Skolebarn: 6+ år

Det er 40 barn tilsammen i dag, hvor yngste er 5 uker, og eldste er 14 år. De ser ikke på seg selv som foreldreløse, eller barnehjemsbarn. De ser på seg selv som helt normale barn, med 39 søsken. De eldre trøbbel-makerne stjeler lekene fra de yngre, de yngre plager de eldre. De krangler, men de har også masse kjærlighet og omsorg for hverandre.

wpid-20151019_080002.jpg

wpid-20151019_080037.jpg

Her er inngangen til barnehjemmet. Her ute blir de største barna badet for kvelden, og her foregår det ofte vill lek mellom glade, energiske barn!

wpid-20151012_153537.jpg

wpid-20151012_153522.jpg

I dette rommet befinner jeg meg det meste av min arbeidsdag. Her sover, spiser, leker og bades per akkurat nå 19 barn. 2 babyer, 11 småbarn og 6 førskolebarn (som er på skolen fra 10-15.).

wpid-20151012_153551.jpg

Baderommet, om man kan kalle det det. Helt klart ikke samme standard som vi har i Norge, men det fungerer helt fint. Og det er jo i bunn og grunn det som er det viktigste, er det ikke? Det trenger ikke se så bra ut, så lenge det virker til formålet sitt. Her blir alle 19 barna badet to ganger hver dag.


Jeg skulle egentlig fortelle hvordan en dag på barnehjemmet utspiller seg, men vi har ikke hatt strøm på over ett døgn, så batteriet på mobilen strekker ikke til. Vær takknemlige for strømmen dere har, vi har en tendens til å ta den for gitt. Her kan den gå flere ganger om dagen, og den kan være borte i over ett døgn i strekk. Men den gleden, spesielt hos barna, når den kommer tilbake? Den kan ikke beskrives 💜

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s