Dette er Ghana.

Tenkte jeg skulle fortelle litt om dette landet som skal bli mitt nye hjemland om kort tid.

Ghana blir ofte omtalt som ‘Afrika for begynnere’, og er et fredelig land. Faktisk, så er det det mest fredelige landet i hele Afrika, og på verdensbasis ligger de på plass nummer 40! (Global Peace Index.) Kriminaliteten her er veldig lav. Landets offisielle språk er engelsk, men rundt 50% snakker det mest utbredte stammespråket Twi. Det finnes over åtti forskjellige språk i Ghana totalt. 75% av ghaneserne er kristne, 15% muslimer, og resten har deres egne tradisjonelle tro. De praktiserer ‘Freedom to Worship’, og allerede fra ung alder lærer barna å respektere hverandres religioner.

Historie og Politikk: Ghana var det første landet i Afrika, sør for Sahara, til å få sin uavhengighet fra kolonitiden. Dette skjedde 6. Mars 1957. Den mest kjente kledningen kalles en Kente drakt (se bildet over.) Da Ghana var en britisk koloni, ble landet kalt Gullkysten. I 1951 ble landet omdøpt til ‘Ghana’ som betyr ‘Warrior King’. Landets hovedeksportvarer er gull og kakao. Landet er et demokratisk land, og er ansett som ett av de mest demokratiske landene i hele Afrika. Økonomien er på vei opp, de har faktisk kommet så langt at enkelte land har kuttet uland-støtten sin. Korrupsjon og svindelvirksomhet er stadig et problem i Ghana, så de har fortsatt en lang vei å gå. Når det kommer til fattigdom, er dette fortsatt et enormt problem.

Klima: Ghana har et tropisk klima, noe som vil si at det er varmt hele året. I Nord-Ghana varer regntiden fra April til Oktober, mens i Sør-Ghana har de regntiden i to perioder; April til Juni, og fra September til Oktober. De månedene de ikke klassifiserer som regntid, er tørketiden. Da kommer det sandskyer fra Sahara over himmelen, noe som også gjør at sola ikke blir fullt så sterk. Temperaturen ligger på 30 grader hele året, med en luftfuktighet på 80%.

Skole og Utdanning: Barna starter på skolen det året de fyller seks, og går en seks-årig barneskole. Offisielt så er barneskolen og ungdomskolen obligatorisk og gratis. I følge en statistikk av Verdensbanken gjort i 2010, var 33 % av Ghanas befolkning over 15 år analfabeter. I 2013 viser en kilde at på barneskolen har hver lærer i gjennomsnitt ansvaret for 35.5 barn.

Interessante fakta: I Ghana lever det mellom 30-40.000 gatebarn, noe jeg synes er et skremmende antall. En gjennomsnittlig månedslønn for en sykepleier eller en lærer i Ghana, tilsvarer omtrent 700 norske kroner. Hver ghanesisk kvinne føder i gjennomsnitt 4 barn. Forventet levealder er 61 år.

Det er i skrivende stund 42 dager til jeg vender nesen mot Ghana, og jeg gleder meg!!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s